De Wielewaal geschiedenis

De Wielewaal heeft een kleurrijke geschiedenis. Na het bombardement op Rotterdam was er een groot tekort aan woningen. Met financiële hulp uit Zweden is in 1949 dit nooddorp gebouwd. Ongeveer 545 semipermanente woningen, allemaal gelijkvloers, met een tuin en een levensduur van zo’n 25 jaar. Dat de huizen na bijna 70 jaar pas worden afgebroken heeft niets te maken met de onverwoestbare kwaliteit, maar alles met de kwaliteit waarop de bewoners met elkaar samenleven. 

Gemeenschapszin

De ruime opzet en het overweldigende groen waren ooit bedacht om de gemeenschapszin te stimuleren. Het zou uitnodigen tot spontane ontmoetingen en zou kinderen die samen buitenspelen socialer maken. Die opzet is meer dan geslaagd. En aan die opzet gaat niets veranderen. De bewoners zullen elkaar opnieuw ontmoeten op straat, in het groen, of bijvoorbeeld in de deeltuin en in het Wielewaalhuis.

De Wielewaal vogel...?

De Wielewaal is vernoemd naar de watertjes Wiel en Waal waar de buurt precies tussen ligt. Dus niet naar dat vogeltje dat ook zo heet. Had gekund trouwens. Het blijkt een vrij sociale vogel te zijn. Zo helpen de jongen van het vorige jaar met het uitbroeden van de eieren het jaar erop! Kom daar maar eens om. Tegenwoordig ben je al blij als ze zelf hun bord naar de keuken brengen!

Nog vragen? Neem contact op!
Wanneer kan ik hier wonen? Bekijk de planning